Rum masterclass

Dankzij de talloze kleuren en stijlen die beschikbaar zijn, kan het moeilijk zijn om de rum te vinden die je zoekt. Om je te helpen bij het kiezen van je volgende geweldige fles, hebben we rum onderverdeeld in zes smaakkampen die je naar de smaken in het glas leiden.

Nieuwe alinea

Dankzij de talloze kleuren en stijlen die beschikbaar zijn, kan het moeilijk zijn om de rum te vinden die je zoekt. Om je te helpen bij het kiezen van je volgende geweldige fles, hebben we rum onderverdeeld in zes smaakkampen die je naar de smaken in het glas leiden.

Rum staat bekend als de favoriete drank van piraten en vormt het hart van vele populaire, tropische cocktails. Rum is een van de meest veelzijdige sterke dranken ter wereld. Elk land en elke distilleerderij produceert zijn eigen, unieke stijl van rum, waardoor er voor elk wat wils is, en vandaag krijgt rum een ​​welverdiende reputatie als een complexe, ambachtelijke geest om op zichzelf van te genieten.

Met zoveel verschillende soorten rum die nu beschikbaar zijn, hoe kies je wat je vervolgens wilt proberen? The Whisky Exchange heeft zes rum-smaakkampen gecreëerd om te helpen - spring in op een stijl die je leuk vindt, of begin bij je huidige favoriet en kijk wat er nog meer in hetzelfde kamp zit.

LICHT EN ONGECOMPLICEERD

Perfect voor de basis in bijna alle rum-cocktails, deze kunnen een knallende punch maken, heerlijke Daiquiri of machtige Mojito. Degenen met een beetje veroudering vóór filtratie bieden een vollere body en rijke, romige tonen bovenop de levendige schil van een standaard ongerijpte witte rum. Of als je een echt rijke cocktail wilt, dan voegt iets met een langere rijping een laag nootachtige, kruidige tonen toe.


Angostura 7yo – Uit Trinidad & Tobago is deze gerijpte rum een ​​genot met een welsprekend vanillekarakter.

Flor de Cana 4 – Botdroog en vol subtiele amandel- en citrusschil, die heerlijk samengaat met kokos, bijvoorbeeld een Piña Colada.

Havana Club 3yo – Een van Cuba's beste exportproducten, dit druipt van de verse limoen en witte chocolade.

Appleton White - Dit vinkt het vakje aan als je iets prettig eenvoudigs nodig hebt om wat punch aan je, eh, stoten toe te voegen.


KRUIDACHTIG EN MET GRAS BEGROEID

Deze tonen zijn het kenmerk van rum uit suikerrietsap (in tegenstelling tot rum op basis van melasse) en je kunt een reeks meer ongewone aroma's verwachten van zoete acetaat en citroengras, via vette diesel en vers gesneden keukenkruiden. Op papier lijkt dit misschien een bedwelmende mix voor zelfs de doorgewinterde rumliefhebber. Je kunt ze zien als de 'turfachtige' rum van de wereld - niet in de zin dat ze rokerig of aards zijn, alleen dat ze vaak smaken verdelen! Het is hoe dan ook het proberen waard, zo niet alleen voor de ervaring. 


Grogue - Geproduceerd in traditionele alembics op de opvallende vulkanische eilanden van Kaapverdië, dit is een schone, fruitige stijl die geweldig is voor zomerse cocktails.

Damoiseau White 50% - Een favoriet van barmannen, dit is zeer geschikt voor brouwsels in tiki-stijl met zijn tonen van ananas en rijpe banaan.

Clairin Vaval 2016 – Echt ambachtelijke geest uit Haïti, dit is een van de meest authentieke traditionele rumstijlen op de markt.

Rhum Rhum PMG - Gemaakt van suikerriet dat lang wordt gefermenteerd in temperatuurgecontroleerde vaten, waardoor een diep complexe geest ontstaat.


TROPISCH EN FRUITIG

Als het gaat om rum die je bijna naar het Caribisch gebied of andere tropische locaties teleporteert door ze simpelweg te ruiken, zijn dit de opvallende leiders. Soms door het gebruik van traditionele pot stills, of gewoon lange of wilde gisting. De meer mentaal fruitige stijlen staan ​​vaak bekend als 'high-ester' rums, waarbij de distilleerderij specifiek heeft geprobeerd de aroma's van rijp fruit naar boven te halen.


Appleton Estate 12yo – De stamboom Jamaicaanse rum, met een ongelooflijk erfgoed en een aanbod van wereldklasse. Dit is hun go-to-aged-uitdrukking.

Worthy Park 2006 – Zeer speciale single vintage rum van een distilleerderij die snel een cultreputatie vergaarde onder rum-geeks van de wereld.

Savanna 2012 Indian Ocean Stills - De minder bekende distilleerderijen van de Indische Oceaan kunnen een voorbeeldige geest produceren, en dit is een goed voorbeeld van schone, met gras begroeide agricole-rum.

Hampden Estate 8yo 46% - Nog een opkomende rumproducent die bekend staat om zijn superesterachtige stijlen, en die je echt moet ervaren om te geloven!


FRUITIG EN PITTIG

Als je op zoek bent naar iets om gewoon van ijs te nippen, mogelijk met een schijfje limoen, dan zijn dit de echte krachtpatsers van de rumwereld. Vol van smaak en superexpressieve, gerijpte rum, vooral met een beetje potstill-invloed, kan je kennis laten maken met een wereld van rijke, mondvullende extravagantie. En voor de meer avontuurlijken onder jullie, raden we je ten zeerste aan om ook een Old Fashioned rum te proberen...


Foursquare 2008 – Een fijne mix van pot en column still rum, voor de ultieme hit van fruitbrood en karamel.

Saint James 15yo - Martinique's gewaardeerde agricole-distilleerderij, maar deze keer met een stevige 15 jaar in het hout om de rijke koffie- en pimentaroma's echt te accentueren.

Real McCoy 12 - Zinspelend op de tijd dat sterke drank in stille tinten werd besteld bij speakeasies in de VS, is dit een klassieke, gemakkelijke, door fruit geleide rum.

Black Tot Finest Caribbean - Vernoemd naar de laatste dag dat rum werd geserveerd aan bemanningsleden op schepen van de Britse Royal Navy, is dit een fijne mix van traditionele rum.


DROOG EN PITTIG

Niet alle rum zal die kenmerkende suiker- en siroopsmaak hebben, en vaak kunnen die zoete tonen na een lange periode in eikenhout aanzienlijk uitdrogen. Lang rijpen in termen van rum is een strijd tegen de tijd, en het overgrote deel van het vat zal verdampen in de atmosfeer. Dit geldt vooral als de vaten in een tropisch klimaat worden gerijpt (op veel plaatsen de 'duppy share' genoemd). Houtinteractie geeft rum een ​​veel pittiger, gedroogd fruit en donkere chocoladekarakter, wat perfect is om van te nippen na een stevige maaltijd.


Ron Abuelo 12yo – Panamese distilleerderij in familiebezit met indrukwekkende voorraden gerijpte rum, met een diep toffee- en fudgekarakter.

Santa Teresa 1796 – Single estate rum uit Venezuela die hun rum rijpt in een solera-type systeem, en een lange favoriet onder rumdrinkers.

Flor de Cana 25yo – Lang gerijpte Nicaraguaanse rum die een boeket of rijke, nootachtige fruitcake heeft ontwikkeld.

Brugal 1888 – Deze rum uit de Dominicaanse Republiek heeft een enorme hit van leerachtige walnoot en rozijnen.


RIJK EN TREACLY

Dit zijn enkele van de meest populaire stijlen van gerijpte rum, die een extra laag zoetheid hebben, vaak dankzij een dosering van extra suiker na distillatie of veroudering. In sommige situaties kun je ze zelfs als pudding eten of zelfs over wat ijs gieten! Het dikke, stroperige mondgevoel geeft je een enorme diepte van smaak, waarbij de rum letterlijk aan je gehemelte plakt. 


Diplomatico Reserva Exclusiva – Een van de meest populaire gerijpte rum die er is, deze Venezolaanse lekkernij heeft een diep Madeira en honingachtig karakter.

Ron Zacapa 23 – Zorgvuldig met elkaar vermengd in een solera-achtig proces, de rum hierin is tussen de zes en 23 jaar oud en zit boordevol gedroogde vruchten en strooparoma's.

El Dorado 15yo - De echte demerara-rum, deze 15-jarige expressie uit hun assortiment heeft een perfecte balans tussen leeftijd, complexiteit en zoetheid.

Zafra 21 jaar - Deze minder bekende Panamese rum is een echt verborgen juweeltje, met 21 jaar rijping in ex-bourbonvaten om die vanille- en kruidnagelhit te versterken.

Dankzij de talloze kleuren en stijlen die beschikbaar zijn, kan het moeilijk zijn om de rum te vinden die je zoekt. Om je te helpen bij het kiezen van je volgende geweldige fles, hebben we rum onderverdeeld in zes smaakkampen die je naar de smaken in het glas leiden.

Rum kan een lastig onderwerp zijn om te benaderen - hoe definieer je het, hoe smaakt het en hoe heb je een idee wat je koopt? In tegenstelling tot veel whisky's waar er wetten zijn die de productie regelen die u begeleiden met betrekking tot hun stijl - bijvoorbeeld single malt of bourbon - mist rum in de meeste gevallen zowel duidelijk gedefinieerde wetten als stijlbeschrijvingen. In plaats daarvan zien we meestal beschrijvingen als 'wit', 'goud' en 'donker' op het etiket, maar wat zegt dit precies over de rum? Het antwoord - geen verdomd ding.   

DE HUIDIGE LABELS EN WAT ZE BETEKENEN – OF NIET

WITTE RUM

Het zou gemakkelijk zijn om te geloven dat rum met een heldere kleur allemaal ongerijpt en vergelijkbaar van smaak is - maar smaken Bacardi en Wray en Nephew hetzelfde? Het beschrijven van een rum als wit is geen indicatie van smaak of leeftijd, zelfs niet van kleur als we erg technisch zijn. Een heldere rum kan inderdaad ongerijpt zijn, maar evengoed, zoals in het geval van Cubaanse rum, kunnen ze een tijdje worden gerijpt en vervolgens van hun kleur worden verwijderd door middel van houtskoolfiltratie. Op dezelfde manier kun je een witte rum op basis van melasse hebben die licht van smaak is of een grote, grasachtige, smaakvolle rum met suikerrietsap die exact dezelfde kleur heeft.


GOUDEN RUM

Geeft deze term aan dat de rum gerijpt is, en zo ja, hoe lang? In deze groep vind je een rum zoals Angostura 5 Year Old – makkelijk te drinken en geweldig voor cocktails – schouder aan schouder met Caroni, die groot en krachtig is met zoveel smaak dat het bijna pijn doet. Hoe kunnen deze twee in dezelfde brede categorie zitten?  


DONKERE RUM

Dit is de ergste overtreder van allemaal. Veel mensen zouden denken dat de kleur betekent dat het verouderd is. maar aan veel 'donkere' rum is karamel toegevoegd voor de kleur en hebben ze niet eens aan een vat gesnoven.


DUIDELIJKHEID NIET KLEUR

Dus hoe ontcijferen we rum? We zouden het kunnen hebben over het koloniserende land en de bijbehorende stijlen - Frans, Engels, Spaans - maar ook binnen deze categorieën is er zoveel variatie. Als je bijvoorbeeld Engelse rum neemt, zou dat betekenen dat rum uit Jamaica en Barbados in hetzelfde kamp zouden zitten - als je je rum kent, weet je dat de gedurfde tropische tonen van Jamaicaanse rum geen gelijkenis hebben met de rijke fruitige, kruidige tonen in de rum van Barbados.     


In plaats daarvan moeten we nadenken over wat de smaak daadwerkelijk beïnvloedt. Het basisingrediënt is een geweldige plek om te beginnen en zou de belangrijkste invloed moeten hebben op het eindproduct. In whisky geeft maïs zoetheid, graan een rondheid en zachtheid in het midden van de mond en rogge een kruidigheid in de afdronk. Ook in rum is het ingrediënt de basis van alle smaken en dit is waar elke classificatie zou moeten beginnen.


SUIKERRIETSAP 

Rum gemaakt van vers geperst suikerriet heeft een verbazingwekkende grasachtige, plantaardige noot en een inherente frisheid, of ze nu gerijpt zijn of niet. Bij het rijpen krijgen ze tonen van sesamzaad, lijnolie en een nootachtig karakter in de afdronk.


STROOP 

Rum gemaakt van melasse heeft de neiging om minder smaak van het basisproduct over te dragen en wordt meer beïnvloed door distillatie, dus ze kunnen van alles zijn, van boordevol tonen van bruine suiker en rijk fruit tot licht en gemakkelijk te drinken. Ze zullen echter altijd de zoetheid en zachte vanillearoma's van het basisproduct bevatten.  


Er is een derde categorie, namelijk suikerrietsiroop, die stijlen geeft die lijken op melasse. U kunt meer details vinden over de drie basisingrediënten op de pagina The Whisky Exchange Focus on Rum .


Hoewel de gist die wordt gebruikt om het basisingrediënt te fermenteren ook een enorme invloed kan hebben op het eindproduct, zou dit detailniveau de zaken in elke classificatie te ingewikkeld maken. De volgende belangrijke stap voor ons is distillatie. Net als bij de productie van Scotch whisky, zal het type still dat wordt gebruikt een effect hebben - een continu still produceert een lichter destillaat dan een single batch pot still.  


ONZE NIEUWE CLASSIFICATIE

Om het belang van de basisingrediënten in de uiteindelijke rum en de productiemethode te benadrukken, namen we de classificatie ontworpen door Luca Gargano en Richard Seale - de Gargano-classificatie - en gaven er een Schotse draai aan. Zoals we het hebben over 'single' malt, hebben we het nu over 'single' om rum van één distilleerderij aan te duiden, en 'blended' om die van twee of meer distilleerderijen aan te duiden. 


Naast onze nieuwe formele classificatie zijn we ook een stap verder gegaan en hebben we de rum opgesplitst in smaakkampen , zodat degenen die niet bekend zijn met distillatie en wat het aan de geest geeft, verder door de categorie kunnen navigeren. 


RUMS SINGLE DISTILLERY 

Single Traditional Pot Still - dit is rum gemaakt in een pot still die de neiging heeft om voller en zwaarder van stijl te zijn, met veel smaak. De meeste Jamaicaanse rum vallen in deze categorie. We ontdekten dat deze rum in de smaakkampen Tropical en Fruity of Rich and Fruity valt.    


Single Traditional Column Still - deze worden gemaakt op een eenvoudige kolomstill (zoals een Coffey-still) die rum produceert met veel smaak, maar zonder het gewicht en de kracht die uit de pot still komt. Deze vielen meestal onder het smaakkamp Rijk en Fruitig en, als ze van suikerrietsap waren, Kruidachtig en Grasachtig. Rum uit Martinique vallen vooral in deze categorie. 


Single Traditional Blended - dit zijn rum gemaakt van een mengsel van distillaat uit een pot still en een eenvoudige column still. Barbados is een klassiek voorbeeld van deze stijl. Deze rum heeft nog steeds het gewicht van de pot, maar is niet te zwaar en heeft wat lichtere tonen uit de zuil. Deze bevinden zich vaak in het Rich and Fruity-kamp.


Single Modernist - dit zijn rums die enige invloed bevatten van grote distilleerketels met meerdere kolommen en een zuiveraar erop. Dit betekent dat de geest die eruit komt voornamelijk licht en vrij neutraal van stijl is. Veel rum die wordt geproduceerd om te mixen uit plaatsen als Puerto Rico en Cuba, wordt op deze manier gemaakt. Ook die oude waar hout de gewenste dominante smaak is. Deze rum kan ook pot- of kolomdistillaat bevatten, maar die grote zal altijd de uiteindelijke geest beïnvloeden. Modernistische rum zit voornamelijk in het lichte en ongecompliceerde kamp, ​​of het droge en pittige kamp waar hout de belangrijkste smaakinvloed is.    


RUMS VOOR MEERDERE DISTILLEERDERIJEN

De bovenstaande distillatiestijlen en smaken worden ook gebruikt in die merken die tussen distilleerderijen vermengen. Deze hebben we voor de eenvoud opgesplitst in twee categorieën:


Blended Traditionalist - die mengen tussen distilleerderijen op pot of traditionele kolomstills of een combinatie van beide, bijvoorbeeld de Duppy's Share (een mix van rum uit Barbados en Jamaica van zowel pot als traditionele kolomstills).


Blended Modernist - degenen die mengen tussen distilleerderijen met een grote invloed van meerdere kolommen ergens in de blend, bijvoorbeeld Pussers Navy-rum.  


LAATSTE SMAAKFACTOREN

Hoewel de classificatie ons in staat stelt veel te ontcijferen over wat er in de fles zit, zijn er een aantal andere factoren die de smaak in rum beïnvloeden, die we in elke productbeschrijving hebben benadrukt om je nog meer informatie over smaak te geven. Een daarvan is of er na destillatie suiker is toegevoegd om de geest zoetheid te geven. Wanneer een hoog percentage suiker wordt toegevoegd, hebben deze rum de neiging om in de categorie Rich and Treacly te vallen. 


De tweede belangrijke post-distillatie-invloed is waar de geest werd gerijpt. In Europa weten we dat het engelenaandeel 1-3% is en dat de invloed van de eik lang kan duren om echt met de geest te trouwen. In warme klimaten zoals het Caribisch gebied kan dit aandeel van engelen echter tussen 8-13% zijn en is de invloed van de eik op de geest meestal sneller. Of de rum bij de oorsprong gerijpt is, is dus ook van belang voor de uiteindelijke smaak van de rum.


Hoe we al deze belangrijke invloeden op de uiteindelijke geest groeperen en beschrijven, hopen we, je een betere gids te geven over het karakter van de rum in de fles. Hoewel we weten dat het waarschijnlijk niet perfect is, geloven we dat het een stap in de goede richting is om u het vertrouwen te geven om dieper in deze prachtige categorie te duiken.  

Share by: