Whisky class

Veel beginnende Schotse whiskydrinkers hangen vast aan de regio's van het land - die handig zijn als gids, hoewel de stijlen niet zo strikt zijn gedefinieerd als sommigen denken. De belangrijkste regels die u moet weten, zijn echter de verschillen tussen single malt en blended whisky. In feite zijn er eigenlijk vijf Scotch whisky-categorieën, elk met single of blended in de titel. Maar elk van hen sluit elkaar uit, zodat een bepaalde whisky maar op één manier kan worden geclassificeerd. 

Op het eerste gezicht lijkt het misschien ook gemakkelijker om single malt versus blended whisky te beschouwen als het belangrijkste classificatiesysteem. Een andere kijk zou echter nog logischer kunnen zijn. Als je naar de hele Schotse whisky kijkt, vergelijk dan single malt met single grain whisky's. Dit zijn niet alleen verschillende whiskycategorieën, maar het zijn ook de enige mogelijke componenten die in een Schotse whiskymelange worden gebruikt. Daarom bestaat alle Schotse whisky uit a) single malt whisky b) single grain whisky of c) een combinatie van een of beide. Laten we daar beginnen. 

SINGLE MALT SCOTCH WHISKY

Single malt Scotch whisky wordt in Schotland gemaakt van gemoute gerst als enige graan. Het moet ook worden geproduceerd in een enkele distilleerderij met behulp van batchdestillatie via pot stills. De pot stills zijn vereist, maar dubbele destillatie is dat niet. Er zijn daar opmerkelijke uitschieters, zoals Auchentoshan , die een drievoudige potdestillatieregime volgt.

Omdat alle single malts in pot gedistilleerd moeten worden en per definitie maar van één plek kunnen komen, zijn de pot stills die door een bepaalde distilleerderij worden gebruikt van het allergrootste belang. De vorm en grootte van pot stills dienen inderdaad als de belangrijkste drijfveren voor smaak en differentiatie voor de ene distilleerderij versus de andere. Van bolvormig en stevig tot lang en smal, pot stills zijn zowel enorm variabel als enorm belangrijk. 

De major single malts behoeven waarschijnlijk geen introductie. Denk aan namen als Balvenie, Macallan, Glenfiddich, Glenlivet en Glenmorangie. Of als u van geturfde whisky's houdt, zullen de Islay-pijlers van Lagavulin, Laphroaig en Bowmore zeker een belletje doen rinkelen.

SINGLE GRAIN WHISKY

De uitdrukking single grain whisky wordt soms verkeerd begrepen, omdat het lijkt te duiden op een whisky gemaakt van, nou ja, een single grain. Het tegendeel is echter waar. Single grain whisky wordt gemaakt met gemoute gerst naast andere gemoute of ongemoute graankorrels. Net als bij single malts verwijst het gebruik van "single" hier naar de productie die plaatsvindt in een enkele distilleerderij.

Single korrels zijn niet wettelijk gebonden aan kolom gedestilleerd , maar ze wezen altijd zijn. De verhouding van gemoute gerst tot andere granen en de soorten andere granen die worden gebruikt, zijn niet gereguleerd. Over het algemeen is gemoute gerst echter een minderheidsspeler bij 20% of minder van de puree van een enkele korrel. Maïs en tarwe zijn de meest gebruikte aanvullende granen.

Graanwhisky wordt vaak gezien als bulkvoer voor de belangrijkste melanges. Enkele granen die op de markt komen, kunnen op zichzelf echter best lekker zijn. Deze whisky's hebben andere smaken dan malts en hebben vaak een romiger mondgevoel. En omdat de vraag ernaar historisch laag is geweest, zijn er vaak goede waarden voor oude uitdrukkingen. Denk aan de Girvan 25 Year of af en toe een graanwhisky in Diageo's jaarlijkse speciale releases, zoals die van Cambus . U kunt ook zoeken naar onafhankelijke bottelingen van distilleerderijen zoals Port Dundas, Invergordon of Strathclyde.

DRIE SOORTEN BLENDED WHISKY

Nu single malts en single grains zijn uitgelegd, kunnen we de drie soorten melanges in Schotse whisky bespreken. Ten eerste is een blended malt een blend van twee of meer single malts. Vervolgens is een gemengde korrel een mengsel van twee of meer enkele korrels. En tot slot is blended whisky dus elke combinatie van minstens één single malt whisky met minstens één single grain whisky.

Hoewel het soms lijkt alsof de grote single malt-merken de Schotse whiskywereld domineren, vertelt het kijken naar de verkoop in plaats van naar trends of krantenkoppen een ander verhaal. Volgens de Scotch Whisky Association zijn single malts goed voor slechts 10% van de export, waarbij blended whisky de ware koning van de jungle is, met een aandeel van 68%. Single grain, blended grain en blended malt whisky's vullen de resterende 22% gecombineerd in.

Monkey Shoulder is een opmerkelijke blended malt, terwijl Compass Box een leider is in de categorie moderne blended grain whisky. Wat blended whisky betreft, daar hoef je niet al te lang over na te denken: Johnnie Walker, Chivas Regal, Grant's, Ballantine's, Dewar's en Famous Grouse zijn slechts enkele van de megamerken in de categorie.

Wat hetzelfde blijft - of het nu een single malt, een blended whisky of een van de andere opties is - is dat Schotse whisky aan bepaalde categoriebrede vereisten moet voldoen. De lijst omvat: minimaal drie jaar rijping in Schotland in eikenhouten vaten van 700 liter of kleiner; gedistilleerd worden tot maximaal 94,8% ABV; en wordt gebotteld op minimaal 40% ABV. Karamelkleurstof mag ook heel goed worden gebruikt.

Share by: