Welke wijn bij kaas?

Welke wijn bij welke kaas?

Hoewel er veel klassieke wijn- en kaascombinaties zijn,
wilden we het eens zelf onderzoeken, en met dit resultaat. 

Zoals bij andere wijn-spijs combinaties, zijn de wijncombinaties voor
kaas afhankelijk van de textuur, smaak en geur van de kaas. 



- CABERNET SAUVIGNON OF MALBEC MET HARDE KAAS
Als een wijn grote smaken, een hoog alcoholgehalte en rijpe tannines heeft, wil je een kaas met de nodige durf. Simpel gezegd, combinaties van rode wijn en kaas moeten qua smaak vergelijkbaar zijn. Harde, zoute kazen die intenser worden naarmate ze ouder worden, zoals oude cheddar of Parmezaanse kaas, zullen goed samengaan met intens gearomatiseerde wijnen zoals een mooie Cabernet Sauvignon, of een stevige Malbec.

- PINOT NOIR MET NOOT KAAS
Pinot noir-kaascombinaties moeten licht worden gehouden. Dit komt omdat als een wijn licht van body, smaakintensiteit en tannines is, je een kaas met vergelijkbare kenmerken moet kiezen. Gruyere of Comté zijn twee soorten koemelk met nootachtige smaak die heel goed samengaan met Pinot Noir. 
 
- SAUVIGNON BLANC MET VERSE KAAS
Over combinaties van witte wijn en kaas wordt minder gesproken dan over rode wijn en kaas, maar als ze goed worden gekozen, is een frisse, droge witte wijn die gemaakt is om jong te drinken de ideale partner voor frisse en pittige witte kazen. Kies een Sauvignon Blanc met een wat hogere zuurgraad, met tonen van grapefruit, limoen en citroengras en een mooie minerale kwaliteit die perfect zou passen bij een korstloze zachte geitenkaas of ongerijpte fetakaas.

- ROSÉWIJN MET GEITENKAAS
Kaas met combinaties van roséwijnen is nog minder gebruikelijk dan combinaties van witte wijn en kaas, maar een droge Provençaalse rosé, of eentje uit de Midi, zijn een ideale combinatie met een korstloze zachte geitenkaas die de frisse en fruitige smaken en aangename mineraliteit van de wijn naar voren brengt. Wanneer gerold in gedroogde kruiden, zal de kaas ook de kruidige tonen van deze wijn aanvullen.

 - ZOETE WIJN MET BLAUWE KAAS
Een combinatie van blauwe kaas lijkt misschien lastig omdat de smaken zo intens zijn. Maar stinkende blauwe kazen of geaderde Roqueforts passen uitzonderlijk goed bij zoete wijnen, omdat het hoge suikergehalte in de wijn helpt om de kaas romiger te laten smaken. 

Het zonder toestemming overnemen van content is niet toegestaan, uitgezonderd voor consumenten. 

© All rights reserved by Mitra Oirschot.

Share by: